De invloed van beweging op Diabetes type 2

Bewegen is voor iedereen belangrijk maar dat geldt nog sterker wanneer je diabetes hebt. Het verbetert je stofwisseling en de insulinegevoeligheid. Je bloedglucosewaarden worden lager en je voelt je energieker.

Vermoeidheid

Bij de meeste mensen met diabetes is vermoeidheid het belangrijkste gezondheidsprobleem. Door de hoge bloedglucose raak je vermoeid en ook overgewicht kan ervoor zorgen dat je minder energie hebt. Om je bloedglucose lager te krijgen móet je in beweging komen. Ook al voel je je nu moe en is je conditie waardeloos: kom in beweging. Je zult snel effect merken.

Gezondheid en beweging

Bewegen is van grote invloed op je gezondheid:
1. Je bloedglucose wordt stabieler en gevoeligheid voor insuline neemt toe.
2. Je bloeddruk daalt.
3. Je krijgt meer spiermassa en minder vetmassa.
4. Je botten worden sterker.
5. Risico op hart- en vaatziekten daalt.
6. Je cholesterolgehalte verbetert.
7. Je humeur verbetert en je voelt je minder moe.

De benodigde bewegingsvormen

Probeer elke dag iets aan beweging te doen en elke dag iets meer te bewegen. Voer het op naar minstens een uur per dag. Alles wat je aan beweging doet is mooi meegenomen. We onderscheiden vier vormen van beweging:

1. De huis-, tuin- en keukenbeweging zoals wandelen, traplopen, fietsen, boodschappen doen enzovoorts.
2. Cardiotraining waarbij je hart wat harder moet gaan werken zoals joggen, racefietsen, zwemmen.
3. Krachttraining zorgt ervoor dat je spiermassa toeneemt en vetmassa vermindert. Denk aan een bodyweightworkout vanuit huis of apparaten op de sportschool. Met 15 minuten per dag kom je al een heel eind!
4. Daarnaast hebben we nog het stretchen en lenigheidsoefeningen. Het maakt je spieren soepeler, het ontspant en verbetert de doorbloeding.

Zo krijg je het voor elkaar!

Er zijn een aantal tips die ervoor gaan zorgen dat het jou lukt om meer te gaan bewegen.
• Beweeg op een vast moment van de dag, zodat bewegen een automatisme wordt.
• Maak gebruik van een duidelijk trainingsschema. Bijvoorbeeld: ik wandel op maandag, 30 minuten, om 8 u ‘s avonds.
• Doe iets wat je leuk vindt.
• Zoek iemand om samen mee te bewegen.
• Gebruik een stappentellen zodat je kunt zien en aanpassen hoeveel gemiddeld je beweegt. Een mooi streven is 10.000 stappen per dag.

Wat doet bewegen met je bloedglucose

Als je beweegt gaan spieren eerst glucose verbranden en uiteindelijk ook vet. Het gevolg is dat je bloedglucose daalt. Na beweging is je lichaam ook gevoeliger voor de werking van insuline. Spuit je insuline? Doe aan zelfcontrole voor en na de training. Bewegen kan zorgen voor zowel hoge als lage bloedglucosewaarden. Zorg ervoor dat je altijd een koolhydraten snack in de buurt hebt. Op termijn werkt beweging zeer positief voor mensen met diabetes type 2. De insulinegevoeligheid verbetert, de bloedglucosewaarden worden stabieler en lager en je krijgt meer energie.

Te moe om te bewegen

Door diabetes kun je erg moe zijn en is juist deze stap in het proces heel lastig voor je. Denk eraan dat ook in piepkleine stapjes vooruitgang zit. Begin met 5 minuten per dag en kijk waar je over een maand staat. Het mooie van bewegen is dat je er op den duur juist meer energie van krijgt. Begin rustig, zet door en je zult merken dat je echt energieker wordt!

Het blog van donderdag 13 september gaat over het beperken van koolhydraten en hoe je daarmee je bloedglucose onder controle krijgt.

2018-09-13T09:37:02+00:00